Tegenwoordig lijkt iedereen koud te douchen en zelfs ijsbaden is populair. Waarom? Omdat het heel erg goed voor je is!
Hormetische prikkel
Kou is een prikkel die je lichaam heel goed kent. Het is een zogenoemde hormetische prikkel. Dit is een prikkel die, wanneer in hoge mate aanwezig is, schadelijk of toxisch kan zijn. Maar, wanneer deze prikkel in lage mate wordt toegediend geeft dit juist een positief effect op het lichaam.
Enkele voorbeelden van hormetische prikkels zijn:
- Kou en warmte
- Honger en dorst
- Hyperventilatie en hypercapnie
- Op nuchtere maag bewegen
- Zonlicht
- Bepaalde stofjes in biologisch groenten en fruit
Chronische stress
Vandaag de dag leven we in een maatschappij waarbij veel chronische stress voorkomt. Deze stress ‘kent’ ons lichaam niet zo goed. We zijn niet gemaakt om dag in dag uit achter een schermpje te zitten, weinig te bewegen en veel tijdsdruk te ervaren. Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen, die chronische stress ervaart, of misschien denk je nu aan jezelf?
Hoe gek het ook klinkt, een mogelijke manier om deze stress te reduceren is juist door het lichaam bloot te stellen aan zo’n hormetische prikkel. Bijvoorbeeld door in een ijsbad te stappen.
Hormetische prikkels zijn prikkels die ons lijf heel goed kent, we noemen het ook wel een oer-prikkel. Onze voorouders hadden namelijk geen mogelijkheid tot een heerlijke warme douche en kwamen zo nu en dan een leeuw tegen. Geen chronische stress, maar dagelijks hormetische prikkels. Het zet het lijf aan tot een korte vecht of vlucht reactie en maakt, bij korte blootstelling, meer weerbaar.
Gezondheidsvoordelen – koude prikkels
- Gezonder vatenstelsel
- Sterker immuunsysteem
- Sportprestaties verbeteren
- Natuurlijke antidepressiva
- Superfocus
- Hogere vetverbranding
- Betere insulinegevoeligheid
- Minder ontstekingen en een betere zuurgraad in je lichaam
- Minder verzuren bij sportprestaties
- Beter metabolisme (energiesysteem)
- Diepe meditatieve rust
- ….En nog veel meer!
Altijd koud? Te weinig bruin vet!
Door regelmatig een koude prikkel aan je lichaam te geven maak je meer ‘bruin vet’ aan. In ‘bruin vet’ zitten veel mitochondriën, dit zijn de energiefabriekjes van je lichaam. Door deze energiefabriekjes kan je je lichaam beter warm houden. Daarnaast zorgt dit voor verbetering in de insuline huishouding. Kou zorgt dus uiteindelijk voor warmte!
Nieuwsgierig geworden?
Op zaterdag 26 maart hebben wij met groot enthousiasme een koude workshop georganiseerd. Heb je deze zaterdag gemist, wees gerust, we gaan dit vaker organiseren! Volg onze Facebook & Instagram in de gaten voor verdere updates.
Over de schrijver
Jasper Gelok is fysio- en manueel therapeut en orthomoleculair therapeut. Met zijn verfrissende kijk op de gezondheid behandelt hij met passie en volle aandacht voor de patiënt.
Een gedachte over “Koud water training”
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.
Reacties zijn gesloten.