Suzanne Roks: “Geen buikpijn meer!”

Waarom glutenvrij voor mij?

“Een aantal jaren geleden had ik veel last van darmklachten. Na een infectie op vakantie in Nepal functioneerden mijn darmen niet meer als voorheen. Ook mijn energieniveau was verre van optimaal. Na heel wat onderzoeken en behandelingen kwam ik uit bij een natuurgeneeskundig therapeut die mij onder andere aanraadde 6 weken glutenvrij te gaan eten.
Ik had me al verdiept in voeding maar had dit nog niet eerder gedaan. In combinatie met behandeling en supplementen merkte ik een groot verschil! Ik viel niet meer elke avond op de bank in slaap en had geen buikpijn meer! Bovenal, had ik eindelijk weer een normale stoelgang. 

Nu ik als orthomoleculair therapeut geschoold ben, ken ik ook de achterliggende redenen waarom gluten echt niet onze beste vrienden zijn.
Als je geen klachten hebt kunnen je darmen de gluten wellicht prima aan, maar voor het merendeel van de mensen hebben ze toch vervelende gevolgen. Als je er gevoelig voor bent kun je je zelfs ‘depressief eten’ aan brood.

Voor mij geldt nu dat ik spaarzaam gluten eet. Ik kies mijn momenten waarop ik een taartje, biertje of broodje neem en voel me daar ook zeker niet schuldig over. Maar ik weet èn voel dat dag in dag uit gluten eten mijn lichaam energie kost in plaats van dat het me energie oplevert.

Vervangen door vergelijkbare producten doe ik niet altijd. Glutenvrij brood bevat bijvoorbeeld vaak veel ingrediënten waar ik ook niet heel blij van word (denk aan aardappelzetmeel, smaakversterkers en andere in elkaar geknutselde grondstoffen). 

Ik kies liever gezonde alternatieven in de vorm van groenten, eieren, noten, zaden en pitten. Crackers gemaakt van glutenvrije meelsoorten zijn wel mijn favoriet (les Pains des Fleurs), lekker met avocado en ei. En natuurlijk de lijnzaadcrackers die ik zelf maak!”

Dit verhaal herkenbaar?