Vergoeding en declareren

De beste zorg voor jou

Jouw vitaliteit staat bij ons voorop. Jij verdient optimale zorg zonder concessies. Als praktijk hebben wij dan ook besloten geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. De afspraken en tarieven die de zorgverzekeraars hanteren beperken ons in onze werkzaamheden. Onze focus ligt op jou als patiënt, om jou weer terug vitaal te krijgen!

Wat betekent contract-vrij werken?

Voor jou betekent dit dat de behandeling achteraf gedeclareerd kan worden. Net zoals bij de tandarts, je rekent af en dient de factuur later in bij je zorgverzekeraar. De vergoeding die je hiervoor krijgt is wisselend per zorgverzekeraar. Dit loopt uiteen van 75% – 100%. Dit percentage wordt berekend over de tarieven die de verzekeraar vergoed. Het deel wat je eventueel zelf moet bijdragen gaat niet van je eigen risico af.

Afhankelijk van de polis

Het deel dat je zelf betaalt, is afhankelijk van je polis. Heb je een naturapolis of budgetpolis? Dan krijg je ongeveer 70% vergoed. Heb je een restitutiepolis? Dan wordt alles vergoed, ongeacht of er een contract is afgesloten (mits je aanvullend verzekerd bent). 

Top 6 restitutiepolissen:

  • ONVZ
  • PNO Zorg
  • Ohra
  • Nationale Nederlanden
  • Ditzo
  • DSW

Een overzicht van de vergoedingen per consult, per zorgverzekeraar vind je hier.
Voor verdere informatie kun je het beste de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar raadplegen.

Veelgestelde vragen: 

Moet ik aanvullend verzekerd zijn?
Fysiotherapie en manuele therapie vallen in de meeste gevallen onder de aanvullende zorgverzekering. Osteopathie en orthomoleculaire therapie vallen altijd onder de aanvullende zorgverzekering. 

Welke polis moet ik kiezen?
Vrije zorg wordt op twee manieren vanuit de verzekering vergoed:

  1. De Naturapolissen zijn verplicht 70% van hun afgesproken tarief voor fysiotherapie te vergoeden. Dit is een vergoeding van hun afgesproken tarief voor fysio- en/of manuele therapie.
  2. De Restitutiepolissen zijn verplicht minstens 100% van hun afgesproken tarief te vergoeden. Vaak wordt er zelfs 100% van het gevraagde tarief voor fysio- en/of manuele therapie vergoed. 

Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of je een naturapolis of een restitutiepolis hebt afgesloten. 
Let er wel op dat je altijd aanvullend verzekerd moet zijn om de behandeling vergoed te krijgen. 

Waarom krijg ik niet 75% van de rekening vergoed? In mijn polisvoorwaarden staat dat ik hier recht op heb.
Dat klopt, maar dat is niet 75% van wat je hebt betaald. Het gaat om het bedrag dat je zorgverzekeraar gemiddeld aan een gecontracteerde fysiotherapeut betaalt. Een voorbeeld om het duidelijker te maken:

Verzekering X betaalt gemiddeld €28,- aan een gecontracteerde fysiotherapeut. De fysiotherapeut waar je onder behandeling bent heeft een tarief vastgesteld van €38,- voor een behandeling. Je dient je factuur in en je krijgt dan het volgende vergoed:

75% van €28,- (vergoeding gecontracteerde fysiotherapeut) en niet van €38,- (gerekend door behandelend therapeut). Met andere woorden, de zorgverzekeraar vergoedt in dit voorbeeld €21,- per individuele zitting fysiotherapie.

Waarom sluit je geen contracten af met zorgverzekeraars?
Jouw vitaliteit staat voorop! En wij willen elke behandeling naadloos laten aansluiten op jouw behoeften. Er is daarom bewust gekozen om géén contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Als je als praktijk een contract met een zorgverzekeraar afsluit, dan moet je voldoen aan veel eisen en voorwaarden. Dit gaat onder andere over de praktijkinrichting, administratieve verplichtingen en beleidsvoering die (in onze optiek) de kwaliteit en tijd van het behandelen in de weg zitten. Daarnaast bepaalt de zorgverzekeraar welk tarief een uitgevoerde behandeling mag kosten. In feite wordt er dus door de zorgverzekeraar bepaald hoe wij als therapeut ons werk uit moeten voeren. Door contract-vrij te werken behouden we meer vrijheid en hebben we meer aandacht en tijd voor de behandeling zelf wat bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit zorgverlening. Uiteraard voldoen we aan onze wettelijke verplichtingen. Zo staan wij ingeschreven in het BIG-register en in de kwaliteitsregisters voor onze beroepsgroepen. Ook zorgen we voor het up-to-date houden van onze kennis middels nascholingen en cursussen.

Declareren

Krijg ik een vergoeding van mijn zorgverzekeraar?
Ja, je zorgverzekeraar vergoed een gedeelte (of in zijn geheel) de kosten voor de therapie. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar waarbij je bent aangesloten. 

De gegeven behandeling valt onder de noemer fysiotherapie, manuele therapie of alternatieve geneeswijze (osteopathie en orthomoleculaire therapie).
Om te zien hoeveel vergoed wordt per consult kun je hier een overzicht vinden per zorgverzekeraar.
Raadpleeg de polisvoorwaarden van jouw eigen zorgverzekeraar voor verdere specifieke informatie betreffende jouw zorgpakket.

Declareer je rekening in 3 stappen

Je betaalt eerst zelf de zorgnota van ProVita die je ontvangt.

Ga naar de website/app van je eigen zorgverzekeraar en declareer daar je nota.

Het vergoede bedrag wordt binnen enkele dagen op je rekening gestort door je zorgverzekeraar.

Kom je er toch niet uit? Onze therapeuten helpen je hier graag mee!